باغبانی

کشاورزی و باغبانی

باغبانی

کشاورزی و باغبانی

سبزی کاری

 کاهو

   دارای طبیعت سرد وحاوی پروتئین وقند وکلسیم وفسفر وپتاسیم ومنیزیم و ویتامین های آ و ب و ث است . کاهو برای دفع یبوست مزاج ، دفع صفرا و درمان یرقان و افزایش حجم ادرار وخون قاعدگی وتسکین سوزش مجرای ادرار وتصفیه خون ورفع عطش وسر درد وزکام مفید است .

 
 کرفس

   گیاهی است علفی، به ارتفاع 20 تا  60 سانتی متر که ساقه ای منشعب دارد .

 قسمت مورد استفاده این سبزی قسمتهای مختلف آن به ویژه ریشه و برگ آن است .

در بسیاری از مناطق ایران از جمله در سیستان ، خوی و بند عباس می روید.


برای خواندن ادامه مطلب اینجا کلیک کنید
|+| نوشته شده توسط انجمن علمی گروه باغبانی در یکشنبه 18 آذر1386 و ساعت 11:39   نظر بدهید
 نعناع

     نعناع یک گیاه علفی چند ساله است که از خرداد تا مرداد گل می دهد. این گیاه حاصل هیبرید است که در اواخر قرن هفدهم بوسیله گیاه شناس انگلیسی به نامجی. ری تشریح شده است. این هیبرید بنظر می رسد منشأ تمام واریته های نعناع باشد که در حال حاضر کشت و کار می شوند.

 
 گشنیز

     گشنیز یک گیاه علفی یکساله است که در خرداد و تیر گل می دهد و احتمالا بومی کشورهای شرق دریای مدیترانه می باشد و در حال حاضر یک علف هرز مزارع اینمناطق است. گشنیز عملاَ بصورت گسترده ای کشت می شود و اغلب در مزارع, تاکستانها, نزدیک ایستگاه راه آهن و در زمینهای بایر مناطق پست و نسبتاَ مرتفع مناطق گرم یعنی مدیترانه ای, اروپای مرکزی, شرق آسیا و مناطقی از آمریکای شمالی و جنوبی یافت می شود.


برای خواندن ادامه مطلب اینجا کلیک کنید
 فلفل

     فلفل یک گیاه علفی یکساله تا دو ساله است که از خرداد تا شهریور گل می دهد. انواعی که دارای میوه کوچکی هستند بنظر می رسد اجداد فلفل قرمز امروزی باشند که در مناطق نیمه حاره و حاره ای جنوب ایالات متحده تا بخش های شمالی آمریکای جنوبی رشد می کند.


برای خواندن ادامه مطلب اینجا کلیک کنید
 سیر

سیر یک گیاه علفی دوساله و چندساله است که از خرداد تا مرداد گل می دهد. اولین بار در آسیای مرکزی کشت شده است و قرن ها است که بعنوان ادویه, سبزی و گیاه دارویی در مناطق مدیترانه ای تا آسیای مرکزی استفاده می شود. در حال حاضر سیر در تمام نقاط دنیا کشت می شود.پیازهای تازه خاصیت دارویی دارند. آنها را با زرد شدن برگها در تیر یا مرداد ماه برداشت می کنند و اگر برداشت به تاخیر بیافتد پیازها به پیازچه هایی تقسیم می شوند.


برای خواندن ادامه مطلب اینجا کلیک کنید
 پیاز
پیاز یک گیاه علفی دو ساله یا چند ساله است که از خرداد تا مرداد گل می دهد. گونه ای است که در ابتدا در آسیای مرکزی تا جنوب غربی هند کشت می شده است. در شرق و در مدیترانه ای پیاز از زمانهای بسیار دور کشت می شده است.
برای خواندن ادامه مطلب اینجا کلیک کنید
 جغندر

چغندر را از قدیم شناختند و حتی در حدود چهار قرن قبل از میلاد به خواص درمانی آن آَشنا بوده و از آن استفاده می کرده اند . چغندر بطور بومی در ناحیه مدیترانه و شرق اروپا وجود داشته است و در حال حاضر در بیشتر نقاط دنیا کشت می شود . چغندر دو نوع می باشد یک نوع آن چغندر معمولی است به رنگ بنفش تیره و یا قرمز است و نوع دیگر آن چغندر قند است به رنگ زرد روشن می باشد که به مقدار بسیار زیاد در نقاط مختلف دنیا برای استفاده از شکر کشت می شود.


برای خواندن ادامه مطلب اینجا کلیک کنید
 اسفناج

      اسفناج گیاهی است سرشار از کلروفیل و پروتئین و کارش نه تنها کمک به عمل هاضمه و تحریک ترشحات معدی، کبدی، لوزالمعدی و غدد داخلی است بلکه مواد معدنی قابل توجهینیز در بر دارد.

 این گیاه دارای مقداری آهن، منیزیوم، فسفر، ید و مقداری مواد معدنی است که با عنوان " عناصر قلیل" نام میبرند و جهت تعادل اعمال حیاتی بدن بسیار لازم می باشند.


برای خواندن ادامه مطلب اینجا کلیک کنید
 جعفری
جعفری یک گیاه علفی دو ساله است که از خرداد تا تیر گل می دهد و احتمالا بومی منطقه مدیترانه است. این گیاه در سرتاسر دنیابعنوان یک گیاه آشپزخانه ای و سبزی ریشه ای کشت می شود. جعفری اغلب در کنار جاده ها و زمینهای بایر رشد می کند. بخش هایی از گیاه که مورد استفاده قرار می گیرند شامل ریشه ها و میوه ها و بعضی اوقات بخش های هوایی می باشند. ریشه ها را در اواخر پاییز یا در بهار سال دوم رشد جمع آوری کرده قطعه قطعه می کنند و در حرارت 40 درجه سانتی گراد خشک می کنند. میوه ها را جدا کرده و بر روی پارچه قرار داده تا برسند و بعد از آن بذرها را با کوبیدن جداکرده و سپس تمیز می کنند. ماده دارویی بوی ادویه ای دارد وشیرین است که بخاطر اسانس فرار آن می باشد. بذرها حاوی 7 درصد اسانس فرار, ریشه ها حدود 0.1 درصد و برگها تا 0.3 درصد اسانس دارند. به مقدار کم کمک به عمل هضم کمک می کند شدیدا مدر است و نفخ را کاهش می دهد. البته به مقادیر زیاد باعث جمع شدن خود در غشاء دور رحم می شود و بنابراین در زمان حاملگی از آن نباید استفاده کرد. مقدار زیاد روغن اثرات گیج کنندگی دارد. دم کرده آن یا بصورت مخلوط با چای علفی برای بیماریهای مجاری ادرار و التهاب غده پروستات استفاده می شود. اسانس فرار حاصل از بذرها, ریشه ها, و اندامهای سبز علاوه بر مصرف دارویی در صنایع غذایی بعنوان چاشنی نیز کاربرد دارند. جعفری تازه بعنوان چاشنی در سوپ, سالاد و دیگر غذاها کاربرد دارد. جعفری قرنهاست که کشت شده است. تنها منبع داروی حاصله از گیاه زراعی جعفری است

سبزیجات

     کشت چای
 
 
یافته‌های محققان ایرانی نشان داد: عصاره  چای سبز می‌تواند به عنوان یک آنتی‌اکسیدان طبیعی در محصولات آرایشی جایگزین آنتی‌اکسیدانهای تجاری متداول که عوارضی در پی دارند، استفاده شود.
    یافته‌های تحقیق دکتر کتایون مرتضی سمنانی، دکتر مجید سعیدی، دانشیاران دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی مازندران و دکتر زهرا نوزادی، داروساز در مقایسه فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره چای سبز با آنتی اکسیدان‌های تجاری در کرم هیدروکینون 2 درصد نشان می‌دهد:
   عصاره چای سبز در مقایسه با سدیم متا بی‌سولفیت و BHT اثر آنتی اکسیدانی بیشتری داشته و با توجه به ویژگیهای این عصاره در محافظت پوست در مقابل اشعه ماورای بنفش و کاربرد این گیاه به صورت موضعی که از گذشته برای برطرف کردن تورم به کار می‌رفته است می‌توان به این گیاه به عنوان یک آنتی اکسیدان طبیعی در فرآورده‌های آرایشی بیش از پیش توجه کرد.
   با توجه به عوارض مختلف گزارش شده از آنتی اکسیدان‌های تجاری، در سالهای اخیر، ‌تحقیقات بر روی دستیابی به آنتی اکسیدان‌های سالم‌تر و موثرتر از منابع طبیعی متمرکز شده است.
|+| نوشته شده توسط انجمن علمی گروه باغبانی در سه شنبه 27 فروردین1387 و ساعت 22:3  
 آویشن
     آویشن یک درختچه کوتاه خاکستری که ارتفاعش به 10 تا 30 سانتیمتر می رسد و به صورت خودرو و در تمام مناطق گرم وآفتابی می روید (در مناطق کوهستانی لابلای سنگها فرو می رود ) همچنین در بسیاری از باغها نیز کاشته می شود .
    ساقه اش چوبی و پر شاخه و باریک و مستقیم است. برگهایش حاشیه تاب خورده و سطح زیرین پرزدار دارند و نوک تیزند . گلها که زیر برگهای بزرگتر جمع می شوند ریز و صورتی و سفید یا بنفش اند.گلها یش در اواخر بهار تا اوایل پاییز باز می شوند.
   می توان از سرشاخه های گلدار و برگ توصیه میشود که گل و برگ ها در زمانی که گیاه از حیث ماده فعالش غنی تر از همیشه است یعنی در آغاز گل آوری چیده شود و می توان از خواص آن به ضد تشنج بودن آن اشاره کرد. موارد مصرف: سرگیجه ومیگرن و اضطراب دم کرده حدود 10 عدد ساقه آویشن را با برگ در یک لیتر آب جوش بریزید.یک فنجان از این دم کرده را پس از هر وعده غذا بنوشید بهتر است با عسل شیرین صرف شود.
 ترب

     ترب گیاهی است یکساله که ارتفاع ساقه آن تا یک متر می رسد . برگهای آن پهن ، ناصاف ، کرک دردو با بریدگیهای نامنظم می باشد . گلهای آن برنگ سفید ، زرد روشن ، آبی روشن و بنفش است که درانتهای شاخه ظاهر می شود .

بطور کلی دو نوع ترب وجود دارد :

1- ترب سیاه که معمولا در پائیز برداشت می شود .

2-تربچه که به رنگهای مختلف قرمز و وصورتی و بصورت های دراز و گرد وجود دارد .


   
 گوجه فرنگی

      گوجه فرنگی به علت دارا بودن ویتامین های A،B ،C ،K و مواد معدنی مانند کلسیم، فسفر و آهن در تامین انرژی و تقویت بدن نقش موثری ایفا می کند. گوجه فرنگی، بدن را در برابر امراض و بیماری های عفونی حفظ کرده و مصرف آن نیرو و نشاط می بخشد. پوست و دانه های آن نیز به هضم غذا کمک کرده و روده ها را پاک می کند. آب گوجه فرنگی ادرار آور و مفید است. برای تمیز کردن خون باید از آب گوجه فرنگی و کرفس به نسبت مساوی و به مقدار ۳ فنجان در روز، قبل از غذا و به مدت ۳ هفته استفاده کرد. گوجه فرنگی هضم مواد نشاسته ای را آسان می کند. به همین جهت از آن سس درست کرده و با حبوبات پخته مصرف می کنند.


 شلغم
        شلغم نه تنها از نظر داشتن ویتامین و خواص معدنی اش ارزنده است ، بلکه از نظر سایر ویژگی های غیر غذایی هم سرآمد بوده و در زمره ی سبزی های مهم شمرده می شود .

علاوه بر پیاز ، سبزی های لیفی ( گیاهان سبز ) نیز ، عوامل عمده ی پیشگیری از سرطان به شمار می آیند ، زیرا آنها همانند کلم پیچ و سایر گیاهان چلیپایی ( یک گروه از گیاهان )، از موادی برخوردارند که رشد سرطان را در جانوران متوقف می سازند . همچنین شلغم روغنی ( منداب ) که شلغمی بزرگ و زردرنگ است ، دارای مواد ضد سرطانی است .

یکی از این مواد ضد سرطان که در شلغم وجود دارد، « گلوکوسینولیت ها » نام دارند.

سبزی های شلغمی از قبیل کلم برگی و اسفناج ، جزء این گیاهان سبز و پر برگ اند و مشاهده شده ، در بین جمعیتی که این سبزی ها جزء بیشترین مواد غذایی مورد مصرفشان است ، میزان ابتلای آنان به انواع سرطان ها به ویژه سرطان ریه کم بوده است .


 
 کاهو

    دارای طبیعت سرد وحاوی پروتئین وقند وکلسیم وفسفر وپتاسیم ومنیزیم و ویتامین های آ و ب و ث است . کاهو برای دفع یبوست مزاج ، دفع صفرا و درمان یرقان و افزایش حجم ادرار وخون قاعدگی وتسکین سوزش مجرای ادرار وتصفیه خون ورفع عطش وسر درد وزکام مفید است .


 کرفس

    گیاهی است علفی، به ارتفاع 20 تا  60 سانتی متر که ساقه ای منشعب دارد .

 قسمت مورد استفاده این سبزی قسمتهای مختلف آن به ویژه ریشه و برگ آن است .

در بسیاری از مناطق ایران از جمله در سیستان ، خوی و بند عباس می روید.


 نعناع

     نعناع یک گیاه علفی چند ساله است که از خرداد تا مرداد گل می دهد. این گیاه حاصل هیبرید است که در اواخر قرن هفدهم بوسیله گیاه شناس انگلیسی به نامجی. ری تشریح شده است. این هیبرید بنظر می رسد منشأ تمام واریته های نعناع باشد که در حال حاضر کشت و کار می شوند.


 گشنیز

     گشنیز یک گیاه علفی یکساله است که در خرداد و تیر گل می دهد و احتمالا بومی کشورهای شرق دریای مدیترانه می باشد و در حال حاضر یک علف هرز مزارع اینمناطق است. گشنیز عملاَ بصورت گسترده ای کشت می شود و اغلب در مزارع, تاکستانها, نزدیک ایستگاه راه آهن و در زمینهای بایر مناطق پست و نسبتاَ مرتفع مناطق گرم یعنی مدیترانه ای, اروپای مرکزی, شرق آسیا و مناطقی از آمریکای شمالی و جنوبی یافت می شود.


 فلفل

      فلفل یک گیاه علفی یکساله تا دو ساله است که از خرداد تا شهریور گل می دهد. انواعی که دارای میوه کوچکی هستند بنظر می رسد اجداد فلفل قرمز امروزی باشند که در مناطق نیمه حاره و حاره ای جنوب ایالات متحده تا بخش های شمالی آمریکای جنوبی رشد می کند.


برای خواندن ادامه مطلب اینجا کلیک کن

منابع ارشد باغبانی

میوه کاری :

1 کتاب میوه کاری . تالیف دکتر رسول جلیلی مرندی . دانشگاه ارومیه

2 کتاب تولید میوه های معتدله و نیمه گرمسیری . ترجمه محمد سیاری . دانشگاه ایلام

3 جزوه میوه کاری . مهندس شکوهیان . دانشگاه محقق اردبیلی

4 جزوه میوه های گرمسیری و نیمه گرمسیری . دکتر عبادی . دانشگاه تهران

5 جزوه میوه های گرمسیری و نیمه گرمسیری . دکتر زمانی . دانشگاه تهران

6 جزوه میوه های گرمسیری و نیمه گرمسیری . دکتر گریگوریان . دانشگاه تبریز

7 جزوه میوه های دانه ریز . دکتر عبادی . دانشگاه تهران

8 جزو ه میوه های معتدله . دانشگاه شیراز

9 تست پردازش و دیباگران ( در همه دروس )

ازدیاد نباتات :

کتاب گیاه افزایی ( ازدیاد نباتات ) جلد 1 ، 2 و 3 . ترجمه . دکتر مرتضی خوشخوی

خاکشناسی :

1 کتاب مبانی خاکشناسی . ترجمه دکتر شهلا محمودی و مسعود حکیمیان . دانشگاه تهران

2 جزوه خاکشناسی عمومی . دکتر کریمیان و دکتر یثربی . دانشگاه شیراز

گیاه شناسی :

1 کتاب نهانزادان آوندی . ترجمه دکتر لسانی و دکتر صانعی شریعت پناهی

2 – جزوه گیاه شناسی 1 (عمومی) . ناهید حریری . پردیس ابوریحان

3 – جزوه سیستماتیک گیاهی . دکتر صانعی شریعت پناهی . دانشگاه تهران

فیزیولوژی گیاهی :

1 – کتاب مقدمه ای بر فیزیولوژی گیاهی . ترجمه دکتر علی احمدی و همکاران . دانشگاه تهران

2 – کتاب مبانی فیزیولوژی گیاهی . ترجمه دکتر لسانی . دانشگاه تهران

3 – کتاب زندگی گیاه سبز. ترجمه دکتر لسانی

فیزیولوژی پس از برداشت :

1 – کتاب فیزیولوژی پس از برداشت . ترجمه دکتر راحمی . دانشگاه شبراز

سبزیکاری :

1 – کتاب سبزیکاری . دکتر پیوست . دانشگاه گیلان

2 – کتاب تولید سبزی . دکتر دانشور . دانشگاه شهید چمران اهواز

3 – کتاب تست سبزیکاری . مهندس قاسمی قهساره و مهندس سوری . انتشارات گلبن

4 – جزوه سبزیکاری . دکتر کاشی . دانشگاه تهران

5 – جزوه سبزیکاری . دکتر اسماعیل پور . دانشگاه محقق اردبیلی

گلکاری :

1 – کتاب گلکاری . دکتر خلیقی . انتشارات روزبهان

2 – کتاب گلکاری علمی و عملی . تالیف مهندس قاسمی قهساره و دکتر کافی . انتشارات گلبن

3 – جزوه گلکاری . دکتر صالحی . دانشگاه شیراز

4 – جزوه گلکاری . دکتر چمنی . دانشگاه  محقق اردبیلی